On WHO Guidelines "Fortification of food grade salt"
https://doi.org/10.14341/ket201445-8
Abstract
Issues of implementation of WHO Guidelines on fortification of food grade salt with iodine for the prevention and control of iodine deficiency disorders in countries of Eastern Europe and Central Asia are discussed.
About the Author
Grigoriy A. GerasimovInternational Council for Control on Iodine Deficeincy Disorders – Global Network (ICCIDD GN), New-York
United States
MD, PhD, DSc, Professor
Competing Interests:
нет
References
1. Герасимов ГЛ., Иванова Л., Назаров А., Назаров Ч., Оразов А., Тураева Ш., и др. Устранение дефицита йода в питании населения Туркменистана путем всеобщего йодирования пищевой поваренной соли: результаты национального репрезентативного исследования 2004 г. // Проблемы эндокринологии. — 2006. — Т. 52. — №4 — С. 13-16. [Gerasimov G.A., Ivanova L., Nazarov A., Nazarov Ch., Orazov A., Turayeva Sh., Khasanova D., et al. Prevention of iodine deficiency in the nutrition of the population of Turkmenistan through general table salt iodination: results of the nationwide representative study. Problemy Endocrinologii 2006;52(4):13-16. (In Russ.)]
2. Качан В.И., Мохорт Т.В., Коломиец Н.Д., Филонов В.П., Петренко С.В., Забаровская З.В., и др. Стратегия устранения йодного дефицита в Республике Беларусь: оценка результатов 10-летней работы. // Клиническая и экспериментальная тиреоидология. — 2010. — Т. 6. — №3 — С. 30-34.[Kachan VI, Mokhort TV, Kolomiets ND, Filonov VP, Petrenko SV, Zabarovskaya ZV, et al. Strategy for elimination of iodine deficiency in Belarus: evaluation of 10 years experience. Clinical and experimental thyroidology 2010;6(3):30-34. (In Russ.)] doi: 10.14341/ket20106330-34
3. Герасимов Г.А., Акопян Т.Е., Басалисян М.С., Овакимян Л.М., Акопян М.Г., Ерицян Н.М. Полное устранение дефицита йода в питании населения Армении путем всеобщего йодирования пищевой поваренной соли. // Клиническая и экспери¬ментальная тиреоидология. — 2006. — Т. 2. — №3 — С. 51-55. [Gerasimov GA, Akopyan TE, Basalisyan MS, Ovakimyan LM, Akopyan MG, Ericyan NM. Total Elimination of Iodine Deficiency in Armenia by Universal Salt Iodination. Clinical and experimental thyroidology 2006;2(3):51-55. (In Russ.)] doi: 10.14341/ket20062351-55
Review
For citations:
Gerasimov G.A. On WHO Guidelines "Fortification of food grade salt". Clinical and experimental thyroidology. 2014;10(4):5-8. (In Russ.) https://doi.org/10.14341/ket201445-8

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0).